Astăzi chiar sunt ocupată. Vreau să fac ceea ce a devenit o tradiție la noi în familie, mucenici. Fac și moldovenești si dobrogeni.
Aștept soțul să vină cu vin de țară acasă. A promis ca bea doar patru pahare. Să fiți cumpătați!
Am hotărât să promovez și siteuri cu rețete de mâncare deosebite, foarte bine scrise si exemplificate cu multe poze. Am căutat, am găsit și am hotărât ce voi testa. Uite câteva rețete de mucenici foarte bune după părerea mea:
Mucenici moldovenești – sursa gastronomie.ele.ro
Ingrediente
1 kg faina
2 lingurite drojdie
250 g zahar
200 ml lapte cald
150 g unt
5 linguri ulei
60 g rom
5 oua
vanilie
coaja de lamaie
nuca macinata
Mod de preparare
Se pune faina intr-un lighenas, se adauga maiaua (obtinuta din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie, 3 lingurite de zahar si putina faina), laptele caldut si incalzit cu 250 g zahar, galbenusurile frecate cu sare si 150 g unt topit;
Se framanta bine, se adauga albusurile batute spuma si se framanta bine cam 30 de minute;
La sfarsit se mai adauga 5 linguri de ulei si se lasa aluatul la dospit circa 2 ore;
Din aluat se fac snururi groase de-un deget, care se impletesc si rasucesc in forma de 8. In tava unsa cu ulei se pun „sfintisorii”, care se ung pe deasupra cu ou batut. Se rumenesc in cuptorul bine incins, se scot, se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata.
Uite o retetă specială pe cuinabanateana.blogspot.com aici
Rețeta pe care o voi încerca eu este cea făcută la mașina de făcut pâine de aici:
Nota cea mai mare o primește această rețetă pentru că este adaptată și pentru mașina de pâine, iar rezulatatul este foarte bun, testat de mine.
Mucenici moldovenești (Sfintișori)
O ultimă propunere pentru cei moldovenești este pe blogul in-familie.ro aici
Mucenici dobrogeni
Cumpărați din comerț 2 pungi de mucenici 400 gr
apă 4 litri
Ingrediente
miez de nucă 300 g
scorţişoară 10 g
coajă de lămâie rasă
zahăr 150 gr dupa gust
Mod de preparare
Puneți apa la fiert împreună cu zahărul și puțnă sare. Când se topește zahărul, adăugați mucenicii. Aveți grija lor sa nu fiarbă prea tare și să se desfacă.
Când sunt fierți adăugați nuca măcinată. Se adaugă esența de rom, scorțișoara și se lasă cu capac sa se răcească. Se poate adăuga coajă de lămâie pentru o aromă specială.
Altă rețetă foarte bună am găsit pe davellaculinar.blogspot.com aici
Mucenici fierţi cu miere şi nucă pe blogul bucataras.ro
Cosmin a spus:
mmmmmm, ce pofta mi-ai facut. abia astept sa-mi faci acasa. te pup, o zi frumoasa.
Camelia a spus:
Ce dragut din partea ta ca ne momesti cu poze dar nu zici nimic despre procesul de fabricatie! Sa stii ca si eu as face daca mi-ar zice cineva cum:P
Camelia a spus:
Nu dadusem click pe tot articolul…acum ma apuc:D
VanGhelie a spus:
doar 4 pe ora, nu? in 10 ore o rezolva
sinsdesign a spus:
Cu siguranta asa va face :)) Sa il vezi maine dimineata 😀
clarra a spus:
Deci vin in vizita pe la voi azi? Ca mi s-a facut dor tare de tine 😛
sinsdesign a spus:
Daca nu stii unde stau, iti dau eu adresa. Acum am putin timp liber ca face masina treaba ei 😀 Dar cei fierti,dobrogeni sunt deja gata!
clarra a spus:
Multumesc mult de tot pentru mucenici, sunt foarte buni! Esti buna de maritat, ce mai! 😀
Machiaveliq a spus:
Muceniicii YEEAH! 😀
anamariadeleanu a spus:
si mie îmi plac… 🙂
loryloo a spus:
Eu stiam doar de cei moldovenesti, habar n-aveam ca sunt si dobrogeni si ca se fierb 😀
sinsdesign a spus:
Aia au un gust ca de paste fierte cu nuca si alte mirodenii. Este un gust aparte si nu cere asa mult vin ca ceilalti :))
sinsdesign a spus:
@clarra Ce ma bucur ca ti-au placut! Nu au mai ramas decat doi din 20 :)) si pe cuvant ca eu am mancat doar unul, ca sunt la cura!
roscadaniel a spus:
Oltenesti nu sunt? 😀
Retete cu poveste a spus:
Hmmm, anul acesta n-am mai facut macinici, cum le ziceam noi. Nu stiam ca cei dobrogeni sunt… dobrogeni si nici de ceilalti, am mancat dobrogeni in Bucuresti si moldovenesti in Teleorman, dintotdeauna :). Dar te cred, caci tu esti maestrul bucatar azi.
Am sa iau retetele, pentru la anul.
Noi am baut bere asta seara :)).
Piperusha a spus:
Ştiam de doar două feluri de mucenici, de-ai noştri şi moldoveneşti. Ai noştri sunt nişte opturi mici din cocă care se fierb cu scorţişoară şi coajă de lămâie…
Arată superb măcinicii / mucenicii-colaci!
Piperusha a spus:
voiam să pus glilimele la „ai noştri” şi am uitat să editez
pentru clarificări, eu-s din Muntenia. Ploieşti.
sinsdesign a spus:
@roscadanie @Retete cu poveste @Piperusha Pana la urma sunt doua feluri, unii fierti si unii copti. Ce au in comun forma de 8. Noi am avut mereu pe masa de 9 martie si fierti si copti.Stiu ca cei facuti in cuptor trebuiau sa fie 40 pentru cei 40 de mucenici si sa fie de post, cu aluat de paine. In timp am inceput sa ii facem cu aluat de cozonac ca sunt mai gustosi. Sincera sa fiu, as mai vrea si alte retete daca aveti sa le adun la colectie!
Iz Andrew a spus:
nu am mîncat pîna acum mucenici dobrogeni. . .
Anticalofilul a spus:
da ce pofta mi-ai facut…
alessya20 a spus:
Si eu am facut ieri 🙂 pentru prima oara … 🙂
Corina a spus:
ce bine arara, mi-ai facut pofta!