Etichete

, , , , ,

Astăzi chiar sunt ocupată. Vreau să fac ceea ce a devenit o tradiție la noi în familie, mucenici. Fac și moldovenești si dobrogeni.

Aștept soțul să vină cu vin de țară acasă. A promis ca bea doar patru pahare. Să fiți cumpătați!

Am hotărât să promovez și siteuri cu rețete de mâncare deosebite, foarte bine scrise si exemplificate cu multe poze. Am căutat, am găsit și am hotărât ce voi testa. Uite câteva rețete de mucenici foarte bune după părerea mea:

Mucenici moldovenești – sursa gastronomie.ele.ro

Ingrediente
1 kg faina

2 lingurite drojdie

250 g zahar

200 ml lapte cald

150 g unt

5 linguri ulei

60 g rom

5 oua

vanilie

coaja de lamaie

nuca macinata

Mod de preparare
Se pune faina intr-un lighenas, se adauga maiaua (obtinuta din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie, 3 lingurite de zahar si putina faina), laptele caldut si incalzit cu 250 g zahar, galbenusurile frecate cu sare si 150 g unt topit;
Se framanta bine, se adauga albusurile batute spuma si se framanta bine cam 30 de minute;
La sfarsit se mai adauga 5 linguri de ulei si se lasa aluatul la dospit circa 2 ore;

Din aluat se fac snururi groase de-un deget, care se impletesc si rasucesc in forma de 8. In tava unsa cu ulei se pun „sfintisorii”, care se ung pe deasupra cu ou batut. Se rumenesc in cuptorul bine incins, se scot, se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata.

Uite o retetă specială pe cuinabanateana.blogspot.com aici

Rețeta pe care o voi încerca eu este cea făcută la mașina de făcut pâine de aici:

Nota cea mai mare o primește această rețetă pentru că este adaptată și pentru mașina de pâine, iar rezulatatul este foarte bun, testat de mine.

Mucenici moldovenești (Sfintișori)

O ultimă propunere pentru cei moldovenești este pe blogul in-familie.ro aici

Mucenici dobrogeni

Cumpărați din comerț 2 pungi de mucenici 400 gr

apă 4 litri

Ingrediente

miez de nucă 300 g

scorţişoară 10 g

coajă de lămâie rasă

zahăr 150 gr dupa gust

Mod de preparare

Puneți apa la fiert împreună cu zahărul și puțnă sare. Când se topește zahărul, adăugați mucenicii. Aveți grija lor sa nu fiarbă prea tare și să se desfacă.

Când sunt fierți adăugați nuca măcinată. Se adaugă esența de rom, scorțișoara și se lasă cu capac sa se răcească. Se poate adăuga coajă de lămâie pentru o aromă specială.

Altă rețetă foarte bună am găsit pe davellaculinar.blogspot.com aici

Mucenici fierţi cu miere şi nucă pe blogul bucataras.ro