Etichete

, , , ,

Confuz, furios, trist, umilit, frustrat, derutat şi mă opresc pentru că aş ocupa prea mult spaţiu cu înşiruirea stărilor care se citeau pe faţa tânărului din faţa mea. Acesta se confesează că a  fost înşelat de soţie  (fapt dovedit)  şi că a  decis să treacă peste acest fapt şi să-şi continue  viaţa de cuplu. Nu credeam, continuă el,  că această decizie în loc să aducă  o liniştire, ne va aduce în viaţă certuri dese, cuvinte grele şi chiar situaţii de limită (care anterior nu au existat). Cu un glas subţire,tremurat tânărul întreabă  : „cum să rezolv situaţia pentru că aşa  nu mai pot continua fără să ajung să fac vreo prostie”.

Putem presupune că acum viaţa în acest cuplu s-a complicat deoarece problema lor numită – infidelitate, prea curând  declarată „iertată”, evoluează inevitabil tot în jurul ei, deoarece a fost clasată înainte de a fi rezolvată, ca atare fiecare dintre cei doi apelează la judecăţi în alb şi negru, la afirmaţii pline de ascunzişuri construite pe suspiciuni. Putem să ne imaginăm că frecvent şi cele mai nevinovate discuţii dintre cei doi deviază spre acelaşi subiect (adulterul) şi astfel se ajunge la îngroşarea problemei şi nicidecum la soluţionarea ei.

Mult mai firesc ar fi fost să discute între ei despre ceea ce s-a întâmplat, despre cauzele care au declanşat situaţia de criză în cuplu până se lămureau de ce s-a ajuns aici şi ce este de făcut. Dar cel mai adesea ceea ce pare simplu este cel mai dificil.  Folosiţi şi voi modelul deja încercat de altii – încuiaţi-vă într-o cameră unde nu aveti obiecte contondente ci doar o carafă cu apă, aşezaţi-vă faţă în faţă pe câte un sac cu lână şi începeţi depănarea evenimentelor. Fiţi sinceri, dureros de sinceri – doar aşa veţi ajunge la eliberarea sufletelor voastre prizoniere acum ale emoţiilor negative şi deci expuse  judecăţilor prea puţin clare, nerealiste şi neadaptate împrejurărilor pe care le traversaţi.   După acest travaliu acordaţi-vă un timp pentru liniştire, sedimentare şi iertare, abia apoi puteţi decide ceea ce corespunde cel mai bine noilor voastre nevoi.

Dacă spinii înşelăciunii nu au îmbolnăvit iremediabil iubirea voastră, dacă dragostea a stat la baza unirii voastre, dacă noile voastre nevoi şi aşteptări îi mai lasă loc lui Cupidon, atunci cred sincer că aveţi şanse de a trece peste această probă de foc a căsniciei voastre.

                                                                                                    Psiholog  Maria Manea

Reclame