Etichete

, , , ,

Intrebare

Daniela 24 ani, Galati

Am emotii mari legat de nunta care se apropie, sunt nervoasa, ma cert din nimic cu toti cei implicati in eveniment. De ce se intampla asta, cum sa corectez aceasta situatie ce devine neplacuta ?


Sfatul psihologului

Emotiile sunt firesti, nu cunosc persoane care sa-mi fi facut confidente si sa nu fi  avut emotii in perioada de pregatire a nuntii, in ziua nuntii si chiar dupa eveniment. Imi imaginez ca iti doresti sa fie o nunta perfecta, ca te astepti sa multumesti pe toti invitatii, ca te straduiesti sa nu-ti scape niciun detaliu, ca te astepti sa nu ai pierderi, ca te focalizezi numai pe acest eveniment. Daca este adevarat scenariul imaginat este clar ca stresul pe care il traiesti este semnificativ, in crestere, iar aceasta are un impact negativ  asupra atitudinii, a comportamentului.  Nunta este un eveniment unic, nu ai experienta pentru ea chiar daca ai mai participat la alte nunti, nunta aduce o schimbare existentiala  (cerebreaza momentul intemeierii unei familii),  nunta reprezinta un eveniment major cu multe necunoscute, de aceea nu este deloc recomandat sa ridici stacheta (deja inalta) si  sa iti propui :”perfectiunea”.

Dimpotriva , ar fi util sa  stergi din  mintea ta ganduri de genul “ma ingrijorez deoarece imi pasa cum va fi nunta mea, ma voi linisti dupa, ma voi relaxa in luna de miere”. Dupa parerea mea e gresit.  Incepe, chiar dupa lecturarea acestor randuri, sa te bucuri de ceea ce va urma, nu te gandi ca varul X s-ar putea sa incurce numarul de pahare date pe gat, scoate din gand pe matusa Z care nu-si va putea tine gura si va spune vreo rautate, treci peste glumele nesarate sau nelalocul lor, ignora ca unii prieteni vor exagera in modul de exprimare a bucuriei ceea ce poate irita pe socri. Astfel de posibile situatii sunt greu de evitat si rolul miresei nu este sa faca morala sau sa educe invitatii, nu te astepta sa se schimbe lumea din jurul tau, ea nu se va schimba. Totusi poti face ceva.   Pastreaza-ti umorul,  fa-ti asteptari realiste, aseaza oameni de baza pe langa persoanele X,Z , reaminteste-ti ca echilibrul si atitudinea miresei da tonul muzicii unei nunti (fii atenta la faptele si sentimentele tale, fii in largul tau – asta poti si trebuie sa faci).  Daca te vei gandi ca ziua nuntii va fi una norocoasa, ea va fi norocoasa. Micile neajunsuri vor face sarea si piperul relatarilor de peste ani. Incearca, va functiona. Incepe sa te bucuri chiar de acum, singurul dusman nu este decat capcana obisnuintei (adica, a face si a vedea lucrurile intr-un anume fel), iesi de pe pilot automat (lucru greu de facut dar imperios necesar) si schimba modul de a vedea lucrurile. “Casa de piatra”!

Psiholog  Maria Manea

Reclame