Etichete

, , ,

„Să primiţi bine!”, aşa le zic eu, Moş Crăciun, tuturor  clienţilor, mei atunci când le duc darurile. Mai puţine cu 25 la sută, dar tot le duc! De fapt, cred ei că numai cu 25 la sută îi ciupesc, la unii tai 30, 50, chiar sută la sută.

Pe ăştia din urmă îi şi dau afară de pe lista mea. Că-i prea mare. De unde să le dau la toţi? De câţiva ani chiar mă împrumut la FMI (Fondul Moşilor Internaţionali) ca să fac faţă. Şi percep ăştia de la fond o dobândă aşa de mare, că-mi crapă renii de la sanie. Asta e, trebuie să facem economii. Să restructurăm jucăriile şi toate cadourile. Toţi moşii din lume sunt în criză. Am auzit că  grecul a luat-o razna şi că irlandezul şi spaniolul au dat în bâlbâială, aşa că trebuie să prestăm cu zgârcenie.   Se supără copiii mei, fac tot felul de manifestaţii şi proteste, unii chiar au aruncat cu portocale şi alte ouă în mine, dar tot cu gândul la moşul rămân. Chiar dacă vociferează.

– Moşule, dacă îndrăzneşti să-mi tai din jucărele, te ia mama dracului! mi-a aruncat,  printre dinţişori, un prichindel.

– Dar tu de unde o cunoşti pe mama ăluia?

– Treaba mea de unde o ştiu, tu fă-ţi datoria de moş, că de nu, te suspend, ai auzit?

O fetiţă pe care o ştiam bine, tatăl ei era membru al PRM (Partidul Republican al Moşilor) a fost şi mai dură:

– Să nu-mi vii cu trei sferturi de păpuşă, că-ţi smulg barba aia mincinoasă!

Au fost şi alte ameninţări din partea pruncilor, dar şi din partea părinţilor, ca să nu mai zic de bunici, aşa că m-am gândit să  iau ceva măsuri de securitate, anul acesta, nu-i ca anul trecut… În primul rând, mi-am angajat nişte asistente, ca să atragă ele atenţia, în al doilea rând, mi-am asigurat barba pe trei milioane, să nu mi-o smulgă derbedeii, şi, în al treilea rând, mi-am comandat un moşmobil. Nu ştiţi ce este moşmobilul? E o maşină securizată integral, construită după modelul automobilului papei, papamobilul. Nici un măr, bici o portocală şi nici măcar o nucă nu va putea trece prin geamurile mele!

Problema e că, de îndată ce am ieşit cu moşmobilul pe străzi, s-au format grupuri compacte de băieţei şi fetiţe, care au început să-mi adreseze tot felul de cuvinte urâte, injurii şi ameninţări.

– Ieşi afară, javră ordinară! strigau la unison pruncii, aruncându-şi căciuliţele peste gardul casei mele.

Cum să ies? M-ar fi halit puştimea.

– Măi copii, am încercat eu, dacă faceţi chestii de-astea, nici n-am să mai vin la voi!

– Şi de facă? Pagubă  în nuci! Îl sunăm  pe Moş Gerilă, că am auzit că trăieşte!

 

Ion Manea