Etichete

, , , , ,

Un hoţ din Bucureşti a spart casa fiului pictorului Sabin Bălaşa şi a sustras mai multe aparate electronice. În momentul furtului, nu era nimeni în casa respectivă. Un furt ca toate furturile. Problema e că, în timp ce hoţul a pus mâna pe aparatură, pe pereţii vilei erau expuse tablouri ale lui Bălaşa, fiecare în parte cu valori de la 5000 de euro în sus. Total neinstruit în arte plastice, tânărul infractor s-a repezit la de-alea de băgat în priză, care vorbeşte şi arată ele pe Sexy Brăileanca pe Bote sau pe a lu Minune. A fost ca şi cum ai intra în casa lui Picasso şi i-ai fura aragazul… Hoţul a fost prins repede, şi când i s-a spus ce putea fura, mult mai comod şi mai rentabil de pe pereţi pictorului, s-a hotărât, ca de îndată de va ieşi de la zdup, să se înscrie la Şcoala Superioară de Hoţi. Nu există aţa ceva? Nu-i nimic, o va înfiinţa. Dacă există Academie de Poliţie, de ce n-are fi şi o Şcoală de Hoţi?

Să fie, adică, şanse egale, de o parte şi de alta. Că dacă ar fi ştiut el cine a fost Sabin Bălaşa, nu punea vreo zece pânze sub braţ şi pleca fluierând cu 50.000 de euro la activ? La viitoarea Şcoală Superioare de Hoţi se va intra prin examen de admitere,  cu probe teoretice, cum ar fi semnarea cu degetul gros,  dar mai ales practice, în sensul că va intra primul pe listă cel care va fura stiloul preşedintelui de comisie sau chiloţii secretarei.

Cei intraţi vor studia filozofie, logică, pictură şi alte arte rentabile, limbi străine pentru furtul pe mapamond, muzică şi chiar actorie, ca să poată juca în filme ca „Eu dacă vreau să fur, fur…”. Şcoala Superioară de Hoţi se va numi „Academia Pristanda”, în semn de respect pentru poliţaiul lui Caragiale, care aresta numai şi numai viitori deputaţi.

Ion Manea