Etichete

, , , , , , , ,

Am vorbit despre fotografi de marcă, despre cei care fac diferenţa în România.

Acum aş vrea să vorbesc despre graficieni, designeri talentaţi şi apreciaţi în afara graniţelor şi nu numai.

Încep cu Fori Robert (alias Donograf), un clujean specializat în print, design grafic şi ilustraţie.

Creaţiile lui sunt ingenioase, create cu o multitudine de culori vii, folosind o combinație de tehnici de artă vectorială, desen  şi  desen digital.

Nu ezitaţi să îi trimiteţi un mail pentru a-l pune la treabă!

Continui cu o descrie data de Robert, mulata pe cateva intrebari adresate de mine. Multumesc Robert ca ti-ai facut timp si mi-ai scris putin despre tine.

Totul a inceput in copilarie cand desenam pe toate suprafetele cu care aveam contact,mai apoi la scoala imi amuzam colegii cu desenele facute in timpul orelor plictisitoare.
A trebuit sa ma maturizez ca sa imi dau seama ca trebuie sa ma reintorc la copilul din mine; si sa-i dau jucaria de care are nevoie.
Cred ca munca unui om  nu poate fi una  monotona  dupa un pattern ce se repeta in fiecare zi tot restul vietii…asta e moarte lenta ce te lasa cu un gol imens.
Activitatea trebuie sa fie cat mai distractiva si facuta din placere,cand faci ceva cu daruire, nu il percepi ca si efort si  inevitabil progresezi in timp.
Dupa cum Einstein definea nebunia ca si ” facand acelasi lucru la nesfarsit si asteptand rezultate diferite”,cumva se aplica  in design; trebuie sa fi constant deschis catre nou daca vrei sa te afirmi .
Fiecare noua lucrare o privesc ca si o provocare  in care incerc sa fac ceva diferit,incercand sa imi depasesc limitele,experimentand noi tehnici si cred ca asta este combustibilul care te progreseaza.
Daca nu esti in mediul potrivit,oamenii din jur,au tendinta sa te descurajeze mai mult sa te taie jos de pe filmul tau, din simplu motiv ca nu pot intelege,ceva ce e diferit de viata lor.
Acesta era si situatia mea fiind nascut si crescut in Satu-Mare,unde parca timpul sta intr-un loc si nu este cel mai potrivit mediu sa te afirmi daca ai aspiratii artistice,si unde primul meu job de designer se rezuma la decorat taxiuri
,si firme luminoase gen aprozar :))) …. dar toate au un inceput….de undeva trebuie sa pornesti,cand simti ca nu mai inveti ,stagnezi,lasi totul in urma si pleci mai departe,acolo unde se intampla lucrurile pe care le cauti.
Cred ca fiecare dintre noi ar trebui doar sa ne ascultam intuitia,vocea interioara; sa ai un talent pentru ceva si sa nu ti-l dezvolti este cel mai trist lucru in viata.
Primul meu calculator l-am avut pe la 24 ani,si doar  atunci am inceput sa invat grafica pe calculator, programe gen photoshop,corel draw… prin incercari,erori si  nopti pierdute.
Nu am urmat niciodata o scoala de design sau arte,totul este un proces autodidact, de cautare continua. Am avut propria experienta si stiu ce inseamna  facultate in Romania (studiam psihologia) si nu mai vroiam sa mai pierd 3-4 ani pentru o diploma, care oricum nu imi folosea la mare lucru; exista internet = informatie nelimitata; se poate invata orice fara scoala si bani aruncati degeaba, depinde de motivatia fiecaruia cat de departe isi impinge limitele.
In munca mea folosesc tot fellu de metode/ustensile  de la desen cu mana cu isograph/tus, scanare in calculator prelucrare digitala ,sau ilustratie vectoriala facuta direct in programe gen corel draw/illustrator, photomanipulare/photoshop,si tipografie experimentala in care combin textul cu ilustratia; incerc sa fac lucrari care sunt artisitce dar au si valoare comerciala in acelasi timp,undeva pe calea de mijloc.
Nu cred ca cea ce fac se poate incadra intr-un stil anume,fiind influentat constant de tot ce vad,simt,ating,miros,traiesc…de la muzica, filme,oameni.

Articol reactulizat ce a fost publicat pe 26 mai.

Reactualizare articol din 26 mai 2010.

Reclame