Etichete

, , , , ,

Continui lista fotografilor romani care fac diferenta, cu Alexandra si Bogdan Dinca.
Va invit sa cititi mai jos interviul lor:

twins-0587

emma_ionut-506


1. Spuneti-ne puţin despre voi, Alexandra si Bogdan Dinca.

Suntem doi oameni care, pe langa faptul ca sunt casatoriti 🙂 au si norocul sa impartaseasca aceeasi pasiune – fotografia. Traim in Bucuresti si avem in spate si ceva experiente corporatiste, pe care insa incercam pe cat posibil sa le lasam in urma  🙂
Alexandra a studiat jurnalismul, iar eu am terminat o facultate economica, domeniu in care nu am practicat insa niciodata.
Am plecat la drum fiecare cu siteuri sau bloguri personale (www.bogdandinca.com si www.desprelucrurilesimple.blogspot.com), iar anul trecut, in mai, am lansat www.fotografiidefamilie.ro si incercam de atunci sa introducem conceptul de “fotograf de familie”, omul care fotografiaza nunta, viitoarea mamica si apoi botezul, aniversarea de un an, dar si primele momente la gradinita sau la scoala. Avem clienti care ne-au devenit prieteni ; avem serii de imagini cu acelasi copil de la cateva zile pana la momentul in care poate merge in picioare.  Este un domeniu in care trebuie sa lucrezi cu rabdare, cu drag si cu mult suflet.

2. Ati studiat fotografia? Aveti studii de specialitate în domeniu sau ati preferat sa fiti autodidacti?
Amandoi am urmat cursuri sau workshopuri de fotojurnalism, dar am invatat foarte multe din practica. Credem ca un curs iti poate deschide ochii catre lucruri noi, dar ni se pare mult mai important sa faci fotografie cu pasiune, sa privesti fotografiile altora (buni), sa nu acorzi tehnicii o importanta mai mare decat are, dar mai ales sa fotografiezi, sa experimentezi, sa incerci lucruri noi si sa ramai cu ceva dupa fiecare sesiune foto sau eveniment.

3. Considerati ca a fotografia inseamna a reda sau pur si simplu a da altceva?
Fotografia inseamna in mod cert mai mult decat o simpla metoda de a reda ce se intampla in fata ta. Prin fotografie poti manipula, poti pune lucrurile intr-o lumina noua, poti face oamenii sa zambeasca sau sa devina constienti de  probleme de a caror existenta nu stiau, poti spune povesti intregi sau poti incanta, pur si simplu.
Amandoi credem ca rolul fotografiei nu trebuie sa fie unul exclusiv comercial. Dincolo de pasiunea cu care trebuie sa faci fotografie, ni se pare foarte important sa si folosesti acest mediu pentru a te implica social. Am inceput anul trecut un proiect – www.steluteledemare.fotografiidefamilie.ro, unde incercam sa prezentam cazuri ale unor copii bolnavi de la sectiile de oncologie a doua spitale din Bucuresti. Proiectul a avut si are efecte reale, dar si esecuri. Important este insa sa nu uitam ca putem folosi fotografia pentru a oferi ceva.

4. Spre ce credeti ca evolueaza fotografia in conditiile erei electronice?
Si noi suntem parte a acestei ere, asa ca punctul nostru de vedere e subiectiv 🙂
Oricum, credem ca sunt atat avantaje, cat si dezavantaje. Accesul mult mai facil la fotografie (in conditiile in care camerele sunt din ce in ce mai usor de utilizat, iar internetul permite comunicarea aproape instantanee) a insemnat aparitia multor fotografi buni sau foarte buni, care poate in alte conditii nu ar fi ales aceasta cale. Pe de alta parte, cantitatea imensa de fotografii accesibila pe internet inseamna o diluare a puterii acestui mediu.

5. Ce inseamna pentru voi sa fii fotograf de nunta in Romania?
Nu ne consideram neaparat fotografi de nunta. Amandoi am facut fotografie de studio, portretistica, fotografie de produs, imagini de presa, nu este inca momentul sa ne consideram specializati in ceva anume. Din fericire, amandoi impartasim o mare pasiune pentru fotojurnalism. Fotografia de eveniment (nunta, botez etc.) este o cale placuta de mijloc, care imbina aspectele comerciale cu dorinta noastra de a surprinde lucrurile asa cum se intampla, fara a regiza, fara a interveni cumva.
Insa daca ne gandim strict la fotografia de nunta, a face asa ceva in Romania inseamna in primul rand sa incerci sa schimbi mentalitati (atat ale clientilor, cat si ale fotografilor). Inseamna sa faci oamenii sa inteleaga ca lucrurile nu trebuie sa fie facute doar pentru ca « asa se face », sa inteleaga ca e mult mai important sa organizeze evenimente care sa ii reprezinte cu adevarat si intr-un final sa aiba fotografii care sa spuna ce s-a intamplat acolo in realitate.
Din punct de vedere comercial, investiile pe care trebuie sa le faci ca fotograf de nunta sunt destul de mari, insa cred ca in timp poate fi (si) un « business » de succes. Insa trebuie sa faci mereu asta cu pasiune si sa nu lasi comercialul sa ajunga mai important.

6. Cum v-ati descrie stilul?
Nu cred ca putem spune ca avem un « stil » definitoriu. Sigur, sunt anumite aspecte comune, atat de abordare (dupa cum spuneam, incercam sa intervenim cat mai putin in desfasurarea evenimentelor la care fotografiem), cat si tehnice (utilizarea exclusiva a luminii naturale, fara blitz-uri), insa pentru a-ti defini un stil cred ca e nevoie de timp, de ani de experienta. Speram doar sa putem veni cu ceva nou, indiferent de ce tip de fotografie facem. Incercam sa facem mai bine de fiecare data si suntem convinsi ca in timp ne vom gasi in mod natural locul.

7. Aveti o imagine preferata ce va apartine, care va face sa zambiti de fiecare data cand o revedeti?
Sunt cateva imagini preferate, insa incercam pe cat posibil sa ne gandim mai mult la imaginile care urmeaza sa fie facute si speram de fiecare data sa facem ceva care sa surprinda (in mod placut 🙂 ). In timp, impactul imaginilor trecute se mai estompeaza, dar unul din marile avantaje al fotografiei este ca iti ofera de fiecare data sansa de a face ceva si mai bun.

8. Daca n-ai fotografia, ce ai face altceva?
Nu cred ca exista pentru niciunul dintre noi conceptul de a nu fotografia 🙂 Este in mod sigur ceea ce vrem sa facem mult timp de acum inainte. Intr-o carte pe care am citit-o de curand, un fotograf spune ca fotografia este ca si cum te-ai indragosti. Este o pasiune care iti provoaca stari de bine, dar si nopti nedormite, depresii si care te face sa cauti, sa explorezi.

anca_nouruz-9110

nunta01

pregatiri_cristina_lucian-0607

emma_ionut-285

nunta03

drag_ana_dan-47

b_razvan-0671

andrei-3787

15_b_botez-7654

diana-7731

raluca-4741

ilinca-2104

01_r_ioana-4557

ilinca_ruxandra-5200

Site www.fotografiidefamilie.com

Contact