Etichete

, , ,

La mulți ani de Dragobete românilor!

Nu, nu este o sarbătoare trecută cu roșu în calendarul creștin ortodox,  dar este o sărbătoare a românilor care  inspiră dragoste, iubire, patimă, care invită să iți declari dragostea în public. să îți găsești perechea. Înainte, acestă sărbătoare, aduna tineri băieți și fete din sate care își căutau jumătatea, cum sunt acum, acele întâlniri maraton, cu mai mulți pretedenți la inima ta în aceeași zi – doar doar și-or găsi alesul, aleasa.

Obiceiuri de Dragobete, despre Dragobete din crestinortodox.ro

La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele:
„Floride fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti”.

Wikipedia vorbește la fel de frumos despre această sărbătoare plina de famec, tradiție, obiceiuri:

În această zi, oamenii mai în vârstă trebuiau să aibă grijă de toate animalele din ogradă, dar şi de păsările cerului. Nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase întreg anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.[8] Există o serie de obiceiuri în zona rurala legate de această sărbătoare. Bărbaţii nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească şi să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiţi tot anul. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus.[11] În această zi, nu se coase şi nu se lucrează la câmp şi se face curăţenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.[5]

Aceste imagini de mai jos, le dedic vouă, celor care ne citiți, care vin zilnic să vadă ce nebunii am mai debitat pe aici, pe cine am mai promovat, ce fotograf sau scriitor a mai fost intervievat.

Toate imaginile sunt gratuite, le puteți copia la voi in calculator, le puteți folosi ca background pentru desktop dar nu le puteți vinde. Dacă doriți să le folosiți în materiale promoționale, bloguri, reclame, bannere etc, va rog să imi cereți permisiunea în scris.

Sper să vă placă si să le folosiți cu placere!

Imaginile cu  ghiocei sunt luate de pe sxc.hu și prelucrate de mine.

Anunțuri